Show simple item record

dc.contributor.advisorMuceniece, Ruta
dc.contributor.authorKaļķe, Kitija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
dc.date.accessioned2024-06-19T01:04:11Z
dc.date.available2024-06-19T01:04:11Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other101054
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/65752
dc.description.abstractNātre (Urtica dioica L.) ir savvaļas augs ar ārstnieciskām īpašībām. Ūdens ekstrakti piedāvā vienkāršu un ekonomisku risinājumu bez organiskajiem šķīdinātājiem. Pētījuma mērķis bija salīdzināt ar macerācijas un sonifikācijas metodēm iegūtus nātru lapu ūdens ekstraktu efektus, novērtējot to antioksidantu spēju, glikācijas gala produktu (AGE) inhibīciju un hepatoprotekciju. In vitro testi liecina, ka ar sonifikācijas metodi iegūtie ekstrakti uzrāda spēcīgāku antioksidantu un antiglikēšanas efektu. Konservantu pievienošana nedaudz pastiprina antioksidantu efektu. Ekstrakts uzlabo HepG2 šūnu izdzīvošanu oksidatīvā stresa vidē un uzrāda hepatoprotektīvu darbību, samazinot lipīdu uzkrāšanos šūnās. Šie rezultāti atbalsta nātru lapu ekstraktu izmantošanu uzturā un standartizētu zāļu formu izstrādē.
dc.description.abstractNettle (Urtica dioica L.) is a wild plant with medicinal properties. Water extracts offer an economical solution without organic additives. The aim of the study was to compare the effects of water extracts of nettle leaves obtained by maceration and sonification methods, evaluating antioxidant capacity, inhibition of glycation end products (AGE) and hepatoprotecting effects. In vitro tests show that the extracts obtained by the sonification method show a stronger antioxidant and antiglycation effect. The addition of preservatives slightly enhances the antioxidant effect. The extract improves the survival of HepG2 cells in an oxidative stress environment and exhibits hepatoprotective activity by decreasing cellular lipid accumulation. These results support the use of nettle leaf extracts in nutrition and in the development of standardized dosage forms.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFarmācija
dc.subjectnātru lapu ekstrakti
dc.subjectmacerācija
dc.subjectsonifikācija
dc.subjectfitoķīmiskās vielas
dc.subjectantioksidanti
dc.titleNātru lapu ūdens ekstraktu antioksidantu un hepatoprotektīvais efekts: macerācijas un sonifikācijas metožu salīdzinājums
dc.title.alternativeAqueous extract of nettle leaves antioxidant and hepatoprotective effects: comparison of maceration and sonification methods
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record