• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ārstniecības pienenes (Taraxacum officinale) sakņu ekstraktu īpašību atšķirības atkarībā no drogu apstrādes veida

Thumbnail
View/Open
308-101567-Kindzule_Keitija_kk18104.pdf (1.151Mb)
Author
Kindzule, Keitija
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Saleniece, Kristīne
Date
2024
Metadata
Show full item record
Abstract
Augu apstrādes veids var ietekmēt to ārstnieciskās īpašības. Šajā darbā ir vērtētas ārstniecības pienenes (Taraxacum officinale) sakņu ekstraktu īpašību atkarība no to apstrādes veida un izmantotā šķīdinātāja. Pētījuma mērķis ir noteikt ekstraktu polifenolu saturu, to antiradikālo aktivitāti un α-amilāzes inhibēšanas spēju. Darba uzdevumi ietver ķīmisko un bioloģisko aktivitāšu analīzi un rezultātu salīdzināšanu. Rezultāti rāda, ka liofilizētas saknes etanola ekstrakts satur visaugstāko polifenolu saturu (1,96 mg/mL) un antiradikālo aktivitāti (80,38%), savukārt svaigas saknes etanola ekstrakts uzrāda augstāko α-amilāzes inhibēšanas spēju (42,39%). Rezultāti apliecina, ka apstrādes veidam un šķīdinātājam ir nozīme bioloģiski aktīvo vielu iegūšanā. Atslēgvārdi: Taraxacum officinale, polifenoli, antiradikālā aktivitāte, α-amilāzes inhibēšana
 
The treatment of plants can affect their medicinal properties. In this study, the properties of dandelion (Taraxacum officinale) root extracts are evaluated depending on the type of treatment method and the solvent used. The aim of the research is to determine the polyphenol content of the extracts, their antiradical activity, and α-amylase inhibitory capacity. The objectives of the study include the analysis of the chemical and biological activities and the comparison of the results. The results show that the lyophilized root ethanol extract has the highest polyphenol concentration (1.96 mg/mL) and antiradical activity (80.38%), while the fresh root ethanol extract exhibits the highest α-amylase inhibitory capacity (42.39%). The results confirm that the type of treatment and solvent play a role in the production of bioactive compounds. KEYWORDS: Taraxacum officinale, polyphenols, antiradical activity, α-amylase inhibition
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/65878
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV