Show simple item record

dc.contributor.advisorSaleniece, Kristīne
dc.contributor.authorKindzule, Keitija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
dc.date.accessioned2024-06-19T01:04:35Z
dc.date.available2024-06-19T01:04:35Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other101567
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/65878
dc.description.abstractAugu apstrādes veids var ietekmēt to ārstnieciskās īpašības. Šajā darbā ir vērtētas ārstniecības pienenes (Taraxacum officinale) sakņu ekstraktu īpašību atkarība no to apstrādes veida un izmantotā šķīdinātāja. Pētījuma mērķis ir noteikt ekstraktu polifenolu saturu, to antiradikālo aktivitāti un α-amilāzes inhibēšanas spēju. Darba uzdevumi ietver ķīmisko un bioloģisko aktivitāšu analīzi un rezultātu salīdzināšanu. Rezultāti rāda, ka liofilizētas saknes etanola ekstrakts satur visaugstāko polifenolu saturu (1,96 mg/mL) un antiradikālo aktivitāti (80,38%), savukārt svaigas saknes etanola ekstrakts uzrāda augstāko α-amilāzes inhibēšanas spēju (42,39%). Rezultāti apliecina, ka apstrādes veidam un šķīdinātājam ir nozīme bioloģiski aktīvo vielu iegūšanā. Atslēgvārdi: Taraxacum officinale, polifenoli, antiradikālā aktivitāte, α-amilāzes inhibēšana
dc.description.abstractThe treatment of plants can affect their medicinal properties. In this study, the properties of dandelion (Taraxacum officinale) root extracts are evaluated depending on the type of treatment method and the solvent used. The aim of the research is to determine the polyphenol content of the extracts, their antiradical activity, and α-amylase inhibitory capacity. The objectives of the study include the analysis of the chemical and biological activities and the comparison of the results. The results show that the lyophilized root ethanol extract has the highest polyphenol concentration (1.96 mg/mL) and antiradical activity (80.38%), while the fresh root ethanol extract exhibits the highest α-amylase inhibitory capacity (42.39%). The results confirm that the type of treatment and solvent play a role in the production of bioactive compounds. KEYWORDS: Taraxacum officinale, polyphenols, antiradical activity, α-amylase inhibition
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFarmācija
dc.subjectTaraxacum officinale
dc.subjectpolifenoli
dc.subjectantiradikālā aktivitāte
dc.subjectα-amilāzes inhibēšana
dc.titleĀrstniecības pienenes (Taraxacum officinale) sakņu ekstraktu īpašību atšķirības atkarībā no drogu apstrādes veida
dc.title.alternativeDifferences in the properties of root extracts of dandelion (taraxacum officinale) depending on root treatment
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record