• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte / Faculty of Medicine and Life Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte / Faculty of Medicine and Life Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Latvijā kultivētu Vitis L. ģints lapu sausā ekstrakta izmantošana uztura bagātinātāju izstrādē

Thumbnail
View/Open
305-109836-Pupola_Anna_ap09149.pdf (3.047Mb)
Author
Pūpola, Anna
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
Advisor
Saleniece, Kristīne
Date
2025
Metadata
Show full item record
Abstract
Vīnogu lapas satur virkni nozīmīgu sastāvdaļu, kuru īpašībasir noderīgas veselības atbalstīšanai. Maģistra darbā tika pētītas Latvijā kultivētu Vitis L. lapu sauso ekstraktu iegūšanas metodes un to izmantošanas iespējas uztura bagātinātāju izveidē. Darba uzdevums bija iegūt Vitis L. lapu sausos ekstraktus ar dažādu koncentrāciju nesējvielām izmantojot liofilizācijas Metodi. Pievienojot palīgvielas, tika izveidoti uztura bagātinātāju paraugi, un pārbaudīta to stabilitāte izmantojot paātrinātās novecināšanas metodi, un integritāte šķīdinot kuņģa un zarnu mākslīgo sulu šķīdumos. Izveidotie kapsulu paraugi ar ksantāna sveķu saturu neizurēja testus. Gandrīz visas kapsulas izturēja integritātes un šķīdības testu kuņģa un zarnu mākslīgo sulu šķīdumos atbilstoši Eiropas Farmakopejas prasībām. Atslēgas vārdi: Vitis L., uztura bagātinātāji, polifenoli
 
Grape leaves contain a number of important ingredients with properties that are beneficial to health. This master's thesis looked at ways to get dry extracts from Vitis L. leaves grown in Latvia and how they could be used in food supplements. The goal was to get dry extracts from Vitis L. leaves with different concentrations of carriers using freeze-drying. By adding excipients, dietary supplement samples were created and their stability was tested using an accelerated ageing method and their integrity was tested by dissolving them in artificial gastric and intestinal juices. The capsule samples with xanthan gum content did not fail the tests. Almost all capsules passed the integrity and solubility tests in artificial gastric and intestinal juices in accordance with the requirements of the European Pharmacopoeia. Keywords: Vitis L., dietary supplements, polyphenols
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/69786
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses [510]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV