Show simple item record

dc.contributor.advisorSaleniece, Kristīne
dc.contributor.authorPūpola, Anna
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
dc.date.accessioned2025-06-19T01:02:35Z
dc.date.available2025-06-19T01:02:35Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.other109836
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/69786
dc.description.abstractVīnogu lapas satur virkni nozīmīgu sastāvdaļu, kuru īpašībasir noderīgas veselības atbalstīšanai. Maģistra darbā tika pētītas Latvijā kultivētu Vitis L. lapu sauso ekstraktu iegūšanas metodes un to izmantošanas iespējas uztura bagātinātāju izveidē. Darba uzdevums bija iegūt Vitis L. lapu sausos ekstraktus ar dažādu koncentrāciju nesējvielām izmantojot liofilizācijas Metodi. Pievienojot palīgvielas, tika izveidoti uztura bagātinātāju paraugi, un pārbaudīta to stabilitāte izmantojot paātrinātās novecināšanas metodi, un integritāte šķīdinot kuņģa un zarnu mākslīgo sulu šķīdumos. Izveidotie kapsulu paraugi ar ksantāna sveķu saturu neizurēja testus. Gandrīz visas kapsulas izturēja integritātes un šķīdības testu kuņģa un zarnu mākslīgo sulu šķīdumos atbilstoši Eiropas Farmakopejas prasībām. Atslēgas vārdi: Vitis L., uztura bagātinātāji, polifenoli
dc.description.abstractGrape leaves contain a number of important ingredients with properties that are beneficial to health. This master's thesis looked at ways to get dry extracts from Vitis L. leaves grown in Latvia and how they could be used in food supplements. The goal was to get dry extracts from Vitis L. leaves with different concentrations of carriers using freeze-drying. By adding excipients, dietary supplement samples were created and their stability was tested using an accelerated ageing method and their integrity was tested by dissolving them in artificial gastric and intestinal juices. The capsule samples with xanthan gum content did not fail the tests. Almost all capsules passed the integrity and solubility tests in artificial gastric and intestinal juices in accordance with the requirements of the European Pharmacopoeia. Keywords: Vitis L., dietary supplements, polyphenols
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFarmācija
dc.subjectVitis L.
dc.subjectUztura bagātinātāji
dc.subjectPolifenoli
dc.subjectSausais ekstrakts
dc.titleLatvijā kultivētu Vitis L. ģints lapu sausā ekstrakta izmantošana uztura bagātinātāju izstrādē
dc.title.alternativeUse of the dry extract of the leaves of the Vitis L. Genus cultivated in Latvia in the development of nutritional supplemets
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record