Show simple item record

dc.contributor.advisorSpricis, Andris Alfrēdsen_US
dc.contributor.authorVasariņa, Līgaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T07:04:45Z
dc.date.available2015-03-24T07:04:45Z
dc.date.issued2014en_US
dc.identifier.other41710en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/16889
dc.description.abstractMaģistra darbā tika veikts darba vides riska faktoru iedarbības novērtējums uz ZS „Kaži” nodarbinātajiem kāpostu audzēšanas procesā. Pētījuma mērķis bija noteikt būtiskāko darba vides riska faktoru – fizikālo, ķīmisko, ergonomisko un psihosociālo risku iedarbību uz laukstrādniekiem dažādās augkopības vidēs – siltumnīcā, uz lauka un noliktavā, kā arī ietekmi uz nodarbināto cienīgiem darba apstākļiem un labklājību. Risku ietekme tika salīdzināta pa darba vietām un izstrādāti preventīvie pasākumi risku mazināšanai vai novēršanai. Pētījumā tika izmantotas darba vides risku novērtēšanas metodes: Somijas 5 baļļu matrica, Slodzes galveno rādītāju (SGR-A) metode, ergonomisko risku ātrā ekspozīcijas kontroles (ĀĒK), NIOSH vienādojums rekomendējamā limita smagumu celšanas noteikšanai, Austrijas metode ķīmisko risku novērtēšanai, nodarbināto aptauja par psiholoģisko klimatu, darbspēju indeksa noteikšanas metode. Rezultātā izstrādātas praktiskas rekomendācijas kaitīgo riska faktoru samazināšanai.en_US
dc.description.abstractResearch was carried out in the crop enterprise "Kaži" and main task was to evaluate hazardous factors on employees in cabbage cultivation process. The aim of research was to identify and analyse the major occupational risks - physical, chemical, ergonomic and psychosocial risk exposure of agricultural workers in different plant environments - in the greenhouse, on the field and in storage, as well as the impact on employees decent work conditions and wellbeing. Hazardous risk effects were compared by work environment, and developed preventive measures to reduce or eliminate the risk. The main hazardous workplace risk assessment methods: the Finnish 5 -point matrix, a key item method (SGR -A) Quick exposure Check (QEC), NIOSH Lifting Equation, Method of Austria for chemical risk assessment, the employee survey on psychological climate and Work ability index. As a result, there are given practical recommendations and preventive measures for reducing harmful risk factors.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDarba vides aizsardzība un ekspertīzeen_US
dc.titleDarba un vides risku ietekme uz ZS „Kaži” nodarbinātajiem. Preventīvie pasākumien_US
dc.title.alternativeWork and environment risk impact on ZS „Kaži” employees. Preventive measuresen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record