Bioloģiski aktīvo savienojumu saturs Latvijā selekcionēto miežu šķirņu graudos
Автор
Austriņa, Linda
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Дата
2014Metadata
Показать полную информациюАннотации
Bioloģiski aktīvo savienojumu saturs Latvijā selekcionēto miežu šķirņu graudos. Darba autore: Austriņa, L., zinātniskā vadītāja Dr. chem., asoc. prof. Jākobsone, I. Maģistra darbs ķīmijā, 63 lappuses, 18 tabulas, 8 attēli, 68 literatūras avoti. Latviešu valodā.
Maģistra darbā dots literatūras apskats par labības graudiem, par bioloģiski aktīvo savienojumu saturu labības graudos, par šo savienojumu analīzes metodēm. Eksperimentālajā daļā ir pētīti miežu graudi un to spirta – ūdens ekstrakti. Tajos tika noteikts kopējo fenola savienojumu saturs ar Folina–Čikalteo (Folin–Ciocalteau) metodi un noteikta antiradikālā aktivitāte izmantojot 1,1-difenil-2-pikrilhidrazila (DFPH), galvinoksila un 2,2`-azino-bis(3-etil-benzotiazolīn-6-sulfāta) (ABTS) brīvos radikālus, noteikts proantocianidīnu saturs un reducējošā aktivitāte. Miežu graudos noteikti mikro- un makroelementi ar atomabsorbcijas spektrometriju (AAS).
MIEŽI, FENOLA SAVIENOJUMI, PROANTOCIANIDĪNI, MIKRO- UN MAKROELEMENTI, ANTIRADIKĀ Evaluation of biologically active composition of barley grain cultivars grown in Latvia. Author: Austriņa L., supervisor: Dr. chem., asoc. prof. Jākobsone, I. Master’s work in chemistry, 63 pages, 18 tables, 13 illustrations, 68 bibliographic references. In Latvian.
Master’s work reviews literature of biologically active composition of barley grain cultivars and methods of analysis has been studied. In the experimental section alcohol-water extracts were examined. The total content of phenolic compounds and their antiradical activity were determined using spectrophotometric method. Antiradical activity were determined using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DFPH), galvinoxyl and 2,2-Azino-bis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radicals. Reducing activity and proanthocianidins were determined too. Also micro- and macroelements were determined in the barley grain samples by Atom Absorption Spectrometry (AAS).
BARLEY, PHENOLIC COMPOUNDS, PROANTHOCYANIDINS, MICRO- AND MACROELEM