Augsti efektīvās šķidruma hromatogrāfijas – daudzpakāpju kvadrupola masspektrometrijas metodes izstrāde ohratoksīna A noteikšanai kafijā
Author
Kokina, Aija
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Bartkevičs, Vadims
Date
2015Metadata
Show full item recordAbstract
Augsti efektīvās šķidruma hromatogrāfijas – daudzpakāpju kvadrupola masspektrometrijas metodes izstrāde ohratoksīna A noteikšanai kafijā. Kokina Aija, zinātniskie vadītāji: Dr. ķīm., asoc. prof. Vadims Bartkevičs, Mg. ķīm., doktorante Iveta Pugajeva. Maģistra darbs, 42 lappuses, 14 attēli, 11 tabulas, 28 literatūras avoti. Latviešu valodā.
Literatūras apskatā apkopota informācija (laika periodā no 1971. līdz 2015. gadam) par ohratoksīnu A, tā veidošanās apstākļiem pārtikas produktos, par paraugu sagatavošanas metodēm un ohratoksīna A noteikšanas iespējām, izmantojot augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfiju – masspektrometriju, kā arī OTA maksimāli pieļaujamās normas pārtikas produktos.
Praktiskajā daļā tika izstrādāta AEŠH-MS/MS/MS metode ohratoksīna A noteikšanai kafijā un tā ir salīdzināta ar citām OTA noteikšanas metodēm. Izstrādātā AEŠH-MS/MS/MS metode tika pielietota OTA analīzei Latvijas tirgū pieejamajai kafijai. Izstrādātā metode tika validēta uz sekojošiem parametriem - selektivitāte, linearitāte, matricas efekts, atgūstamība un precizitāte, kā arī noteikta detektēšanas un kvantificēšanas robeža. Ultra-performance liquid chromatography – hybrid quadrupole – linear trap mass spectrometry method for determining ochratoxin A in coffee. Kokina Aija, scientific leaders: Dr. chem., asoc. prof. Vadims Bartkevičs, Mg. chem., doctoral student Iveta Pugajeva. Course work, 42 pages, 14 pictures, 11 tables, 28 literature sources. Latvian language.
In literature review the information dated from 1997 to 2015 regarding ochratoxin A has been summarized. The literature review included the following topics: formation conditions in the food products, sample preparation methods and ochratoxin A detection capabilities using high-performance liquid chromatography - mass spectrometry, as well as maximum levels for this contaminant in foodstuffs.
The practical part included the development of the UPLC-MS/MS/MS method for determination of ochratoxin A in coffee and comparison with other OTA determination methods. The elaborated method was used for analysis of Latvian market coffee samples. The main parameters of the method (selectivity, linearity, matrix effect, precision and repeatability) were validated and detection and quantification limits were assessed.