Latvijas medus kvalitātes un autentiskuma parametru izvērtējums
Autor
Vainovska, Patrīcija
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Bartkevičs, Vadims
Datum
2017Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Darba literatūras daļā ir dota informācija par medu un tā patēriņu un ražošanu Latvijā un pasaulē, medus viltošanu un kvalitātes parametriem, analītiskās metodes medus kvalitātes rādītāju noteikšanai, šķidruma hromatogrāfijas un masspektrometrijas pielietojums polifenolu analīzē, statistiskās un datu apstrādes metodoloģijas medus ģeogrāfiskās izcelsmes noteikšanai. Darbā ir veiktu flavonoīdu, fenolo skābju, vitamīnu un augu hormonu noteikšanas metodes izstrāde un validācija medū. Pēc tam ar šo metodi ir noteikts medus sastāvs 394 Latvijas medus paraugos un 35 Gruzijas medus paraugos, kas pēc tam savā starpā tiek salīdzināts, izmantojot literatūras datus un galveno komponentu analīzi. The literature section provides information on honey and its consumption and production in Latvia and in the world, honey adulterating and quality parameters, analytical methods for determining honey quality indicators, application of liquid chromatography and mass spectrometry in polyphenol analysis, statistical and data processing methodologies for determining the geographical origin of honey. The method of flavonoids, phenolic acids, vitamins and plant hormones in honey has been developed and validated in the work. After that, the composition of honey in 394 Latvian honey samples and 35 Georgian honey samples was determined by this method, which is then compared with each other using literature data and principal component analysis.