• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Pektolītisko enzīmu hidrolīzes un apstrādes ar ultraskaņu izmantošana krūmmelleņu (Vaccinium corymbosum L.) spiedpalieku ekstrakcijas optimizācijai.

Thumbnail
View/Open
305-81505-Puzule_Elina.Paula_ep18041.pdf (3.009Mb)
Author
Puzule, Elīna Paula
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Kļaviņš, Linards
Date
2021
Metadata
Show full item record
Abstract
Sulas ražošanas laikā rodas liels daudzums ogu spiedpalieku, kas ir pārtikas ražošanas blakusprodukts. Bakalaura darba mērķis bija veikt RSM optimizāciju polifenolu un antociānu iegūšanai no krūmmelleņu (Vaccinium corymbosum L.) sulas pārstrādes atkritumu produkta, izmantojot pektolītiskos enzīmus un ekstrakciju ultraskaņas klātbūtnē, lai iegūtu sulu ar iespējami augstāku antiradikālo aktivitāti. Iegūtie pētījumu rezultāti apliecina, ka izmantojot optimizētos ekstrakcijas apstākļus, ogu spiedpalieku apstrādes procesā tiek iegūtas ievērojami augstākas polifenolu un antociānu koncentrācijas gala produktā. Individuālu antociānu analīze, izmantojot UPLC-PDA, ļāva izvērtēt dažādu enzīmu un to kombināciju ietekmi uz antociānu stabilitāti, norādot uz praktiskās izmantošanas potenciālu ogu sulas sagatavošanas procesā.
 
During the production of juices large quantities of berry press residues are generated, which are an industrial by-product and they accumulate as food waste. The goal of the bachelor's thesis was to optimize RSM for obtaining polyphenols and anthocyanins from the waste product of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) juice processing using pectolytic enzymes and extraction in the presence of ultrasound to obtain a juice with the highest possible antiradical activity. The obtained results confirm that using optimised extraction conditions, significantly higher concentrations of polyphenols and anthocyanins are obtained in the process of berry pomace processing in the final product. Analysis of individual anthocyanins using UPLC-PDA allowed to evaluate the effect of different enzymes and their combinations on the stability of anthocyanins, indicating the potential of practical use in the process of berry juice preparation.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/54533
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses [5688]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV