Show simple item record

dc.contributor.advisorKļaviņš, Linards
dc.contributor.authorPuzule, Elīna Paula
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
dc.date.accessioned2021-06-25T01:02:46Z
dc.date.available2021-06-25T01:02:46Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.other81505
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/54533
dc.description.abstractSulas ražošanas laikā rodas liels daudzums ogu spiedpalieku, kas ir pārtikas ražošanas blakusprodukts. Bakalaura darba mērķis bija veikt RSM optimizāciju polifenolu un antociānu iegūšanai no krūmmelleņu (Vaccinium corymbosum L.) sulas pārstrādes atkritumu produkta, izmantojot pektolītiskos enzīmus un ekstrakciju ultraskaņas klātbūtnē, lai iegūtu sulu ar iespējami augstāku antiradikālo aktivitāti. Iegūtie pētījumu rezultāti apliecina, ka izmantojot optimizētos ekstrakcijas apstākļus, ogu spiedpalieku apstrādes procesā tiek iegūtas ievērojami augstākas polifenolu un antociānu koncentrācijas gala produktā. Individuālu antociānu analīze, izmantojot UPLC-PDA, ļāva izvērtēt dažādu enzīmu un to kombināciju ietekmi uz antociānu stabilitāti, norādot uz praktiskās izmantošanas potenciālu ogu sulas sagatavošanas procesā.
dc.description.abstractDuring the production of juices large quantities of berry press residues are generated, which are an industrial by-product and they accumulate as food waste. The goal of the bachelor's thesis was to optimize RSM for obtaining polyphenols and anthocyanins from the waste product of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) juice processing using pectolytic enzymes and extraction in the presence of ultrasound to obtain a juice with the highest possible antiradical activity. The obtained results confirm that using optimised extraction conditions, significantly higher concentrations of polyphenols and anthocyanins are obtained in the process of berry pomace processing in the final product. Analysis of individual anthocyanins using UPLC-PDA allowed to evaluate the effect of different enzymes and their combinations on the stability of anthocyanins, indicating the potential of practical use in the process of berry juice preparation.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVides zinātne
dc.subjectenzīms
dc.subjectekstrakcija
dc.subjectultraskaņa
dc.subjectspiedpaliekas
dc.subjectpolifenoli
dc.titlePektolītisko enzīmu hidrolīzes un apstrādes ar ultraskaņu izmantošana krūmmelleņu (Vaccinium corymbosum L.) spiedpalieku ekstrakcijas optimizācijai.
dc.title.alternativeOptimisation of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) press residue extraction using a combination of pectolytic enzymes and ultrasound treatments
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record