• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Gamma-Aminobutānskābes noteikšana Latvijā audzētās kartupeļu šķirnēs izmantojot augstefektīvo šķidrumu hromatogrāfiju

Thumbnail
View/Open
300-12471-Lisjutins_Deniss_Kimi030030.pdf (549.0Kb)
Author
Ļisjutins, Deniss
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Kviesis, Jorens
Date
2009
Metadata
Show full item record
Abstract
-AMINOBUTĀNSKĀBE, AUGSTEFFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMU HROMATOGRĀFIJA, KUSTĪGĀS FĀZES SASTĀVA GRADIENTS Darbā tiek izvērtēta literatūra par paraugu sagatavošanu un to analīzi ar augstefektīvo šķidrumu hromatogrāfiju aminoskābju noteikšanai dabas paraugos. Veikta hromatogrāfisko apstākļu optimizēšana -aminobutānskābes, kvalitatīvai un kvantitatīvai analīzei Latvijas audzētajos kartupeļu bumbuļos. Noteikts, ka pētītie paraugi satur 0,00123 – 0,06273 g/L -aminobutānskābes kartupeļu sulā. GABA saturs ekstraktos svārstās no 0,02838g/L līdz 0,003342g/L.
 
-AMINOBUTYRIC ACIDE, HIGH-PERFOMANCE LIQUIDE CHROMATOGRAPHY, GRADIENT OF MOBILE PHASES References about sample preparation, sample analysis using high-perfomance liquide chromatography in biological samples have been investigated. Chromatographic conditions for -aminobutyric acide qualificatios and quantification in Latvia’s existed potatoes sorts have been optimizated. Have been found 0,00123 – 0,06273g/L -aminobutyric acide in potatoes juce samples. Content of GABA in extracts have difference from 0,02838g/L to 0,003342g/L.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/26830
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses [1583]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV